Форум Рекламна Фотография

Дилян Марков

www.dilianmarkovstudio.com

 

Най-краткото описание за фотографа Дилян Марков би било: той вложи душата си в професията, снима за почти всички водещи списания у нас, работи за почти всички големи рекламодатели и спечели почти всички награди. Но ще е претенциозно, затова ще са нужни малко повече думи и изречения.

 

Вероятно генът има значение, защото Дилян Марков е внук на известният български художник Марко Марков, който е изваял популярния паметник на Патриарх Евтимий в столицата. За разлика от своя дядо, Дилян пренебрегва боите, камъка и метала и се захваща с фотография. Започва да снима портерти и когато пред обектива му попада първата модел-жена, той се влюбва и оженва щастливо за нея.

 

Междувременно завършва „Художествана и приложна фотография“ в НАТФИЗ и още преди да е уморен от работа решава, че може да предаде своя професионален опит на по-младите и става асистент и преподавател в НАТФИЗ и НГПФ.

 

През 1997-а година създава собствено студио за модна и рекламна фотография. Оттогава работата и успехите не спират. Оттук насетне следват сухи факти. Негови фотографии са по кориците и страниците на мъжки, лайфстайл, женски списания: “Playboy”, “FHM”,” Harpar's Bazaar”, “Glamour”, “ELLE” , “9 месеца“, ”За мен”, „EVA“, „BEAUTY“, “Жената Днес”, “Максимум”, “Блясък”, “Родители”, Перфекта, “По-здрави”, “Егоист” ,“ Cosmopolitan“, „Maxim“, „Мениджър“ и др.

 

Номиниран е и е печелил наградите художествена фотография в областта на рекламата „Реклама експо“, „Златна игла“, дори и „Нов фолк“, но най-впечатляваща е Голямата награда на френското фотографско списание “ Photo“. Негова снимка става и корица на специалния брой. Впечатляваща е и последната му изложба - „Портрет на едно поколение“, която се помещава в първата виртуална галерия у нас www.vivageneration.net

 

Колкото до рекламните кампании, те започват от мобилните оператори, през пивоварни, шоколад, мода, кафе и какво ли още не. Това, което още не е казано с него е това, което не е направил. А той иска да осъществи още доста предизвикателни проекти.